“Obrazovanje za budućnost”

Dana 12.10. uputili smo se putem Orašja na seminar “Obrazovanje za budućnost”, nas četiri škole: JU Gimnazija Vaso Pelagić Brčko, Gimnazija Čelić, Gimnazija Bijeljina i UWC Mostar. Seminar je trajao dva dana, a tema je bila Kulturna baština i nebaština općine Orašje – Posavine.
Domaćin je bila škola Orašje i jako ugodno smo se osjećali.

Prvo smo se sastali u Srednjoškolskom Centru Orašje gdje nas je dočekala ravnateljica Dijana, uputila nam pozdrave te smo s učenicima domaćinima imali obilazak škole i druženje te upoznavanje s drugim učenicima.

Druga destinacija na koju smo išli bili su Matići, gdje smo razgledali i promatrali izradu pletenih košara od pruća pa smo i mi radili izradu košare, a na kraju dobili i poklon košare od firme Matićanka.

Kasnije smo se uputili prema Tolisi gdje smo razgledali katoličku crkvu UBDM, samostan, muzej i knjižnicu.

Slijedeće na redu bila je radionica izrade narodnih nošnji, također u Tolisi u Domu kulture.
Zatim smo imali sat poezije i tu smo predstavili svoju zavičajnu književnost: pjesnike i njihove pjesme.
Nakon pročitanih pjesama svatko je zapisao svoj stih koji ga je impresionirao pa smo od tih stihova složili jednu zajedničku pjesmu. Tako je ona postala internacionalna pjesma koju smo preveli i na engleski jezik te ju poklonili školi UWC Mostar, a drugu na hrvatskom jeziku poklonili školi Bijeljina.

Srijeda 13. 10. bili smo u Tolisi i tu smo radili s ručnim radovima za narodnu nošnju: vez i izrada prsluka, ali sve to uz pomoć Drage Oršolića te Višnje, Marijane i Katarine Dominković koji se bave izradom narodne nošnje.

Kasnije smo išli u samostansku knjižnicu, gdje smo imali uknjižbu knjiga te smo zajedno proveli divno vrijeme s ostatkom grupe.

Nakon svih ovih radionica uputili smo se u svoj grad, a ponijeli smo jedno znanje o povijesti mjesta, rada i poticaja da nešto slično nastavimo raditi.

Tekst pišu učenici: Tihana, Matea i Amar

Ostali članci

Радионица са међународним волонтеркама ОО “Свитац” БрчкоРадионица са међународним волонтеркама ОО “Свитац” Брчко

Наставна година у ЈУ Гимназији “Васо Пелагић” Брчко завршила се још једном занимљивом активношћу, наиме радионицом са Лоти и Лењом, међународним волонтеркама ОО “Свитац” Брчко на тему међународног волонтеризма.У просторијама