Radionica – sjećanje na dan pada Berlinskog zida

Од пада Берлинског зида 9.11.1989. прошле су већ 33 године. О томе шта је тај догађај значио за њемачку, али и свјетску политику, дискутује се и данас.

У каквим су условима у периоду од 1961. до 1989. године живјели грађани Источне Њемачке (Њемачка Демократска Република) и Западне Њемачке (Савезна Република Њемачка) ученици одјељења IV-1 и III-1 наше школе могли су да сазнају из прве руке од Изабел и Јулије, међународних волонтерки ОО „Свитац“ Брчко, које су за њих припремиле радионицу на поменуту тему. Садржаји које су презентовале били су изузетно занимљиви и живописно приказани, те су ученици с неподијељеном пажњом пратили излагање праћено веома сликовитом мултимедијалном презентацијом. Овдје можете прочитати неколико изјава самих ученика учесника радионице:

„Дана 9. 11. 2022. ученици разреда IV-1 и III-1 заинтересовани за историјске догађаје и друштвене појаве у периоду када је дошло до пада Берлинског зида, присуствовали су предавању у Омладинском центру у оквиру Омладинске организације ,,Свитац”. Презентацију су одржале двије волонтерке из Савезне Републике Њемачке поводом сјећања на дан пада Берлинског зида. Ученици су имали прилику да слушају и постављају питања на њемачком језику чиме су показали своје досада стечено знање на настави.“ (Вељко Каран, III-1)

 „Bilo mi je zadovoljstvo da saslušam i saznam priču nekoga ko je upoznat sa političkim stanjem te vrste, da dođem do informacije kako je bilo, u tom i takvom uređenju živjeti i kako je bilo pod tim režimom i tim ograničenjima i takvom vrstom organizacije države da čovjek, građanin, djeluje, a naročito mi je bio interesantan uvid u pogled, na takvu postavu i organizaciju, jedne veoma mlade osobe, jednog nevinog djeteta.
Slušajući ovu prezentaciju, u Omladinskom centru, saznao sam izvjesne historijsko-političke činjenice koje su, za upoznavanje tog perioda u povijesti, veoma korisne i važne.
Zahvaljujem volonterima na izdvojenom trudu, pažnji i vremenu, kao i na cjelokupnom prezentovanju ove relevantne priče koja je bila izvrsna i za preispitivanje stečenog znanja i poznavanja njemačkog jezika.“ (Ardijan Morankić, IV-1)

„Јучерашње предавање у Омладинском центру било је веома лијепо искуство за мене.Волонтери су веома пријатни и разумљиви.Сазнали смо много о њиховој земљи и начину живота, самим тим и научили нешто ново и другачије.Мислим да се на овај начин може много више научити и стећи слобода говора у интеракцији са њима.“ (Тијана Стокановић, IV-1).

“Mnogo mi se dopalo predavanje na njemačkom jeziku u našem Omladinskom centru. Lično, mislim da su pored interaktivnog rada, slušanje i pričanje najefikasniji i najbrži načini za učenje nekog jezika. Bilo mi je zabavno i mogu slobodno reći da sam dosta toga naučio. Za kraj, mislim da bi učenici češće trebali posjećivati Omladinski centar i iskorištavati priliku da razgovaraju sa volonterima iz različitih zemalja.” (Tarik Hogić, IV-1)

Ostali članci