Youth Leadership Program

Ambasada SAD, u saradnji sa partnerskom organizacijom TerraArt, organizuje program razvoja vještina liderstva za učenike i profesore srednjih škola. Program je poznat pod nazivom “Youth Leadership and Teacher Professional Development Program” i do sada se realizovao u gradovima širom Bosne i Hercegovine.

U ovoj godini program će se, uz odobrenje nadležnih ministarstava u FBIH i preporuku Odjeljenja za obrazovanje Brčko Distrikta, ponuditi srednjoškolcima i njihovim profesorima iz Livna, Zenice i Brčkog. Mislimo da je važno da sadašnje generacije srednjoškolca u ovim gradovima, kao i njihovi profesori, dobiju mogućnost učešća u ovako prestižnom programu.

Ukupno 21 učesnik iz Livna, Zenice i Brčkog će provesti četiri sedmice u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje će kroz različite radionice i dobrovoljni rad učiti o važnosti rada u zajednici i vrijednostima multikulturalizma. Učesnici će po povratku raditi zajedno na projektima od važnosti za svoj grad i sredinu u kojoj žive i rade.

Realizacija programa je planirana u jesen 2024. i to u septembru – petodnevna orijentacija prije odlaska u SAD; te je od petka, 18 oktobra 2024. do subote, 9 novembra, 2024. planiran boravak u Sjedninjem Američkim Državama. Ovaj period je izabran da bi se bosanskohercegovački srednjoškolci bolje upoznali sa školstvom u SAD, jer tamošnje škole tada počinju svoj jesenji semestar. Tokom proljeća 2025. godine učesnici će realizovat projekte u svojim lokalnim zajednicama.

Uspješni kandidati moraju pokazati dobro znanje engleskog jezika, ali i imati izražen interes za ciljeve programa, timski rad i primjenu stečenih znanja na konkretne projekte. Mi smo pripremili detaljnije informacije o sadržaju programa, kao i prijave za učešće. Zamolićemo vas da informacije podijelite sa učenicima i profesorima svojih škola.

U martu mjesecu ćemo Vam se javiti da dogovorimo posjetu Vašoj školi kada ćemo obezbjediti sve dodatne informacije i odgovoriti na eventualna pitanja učenika i profesora.

Ostali članci