Medijska akademija za učenice

Mjesto: Prva gimnazija Sarajevo

Vrijeme: 19-21. 9. 2023.

Tema:Informacije i deziformacije u medijima – Kako ih prepoznati?

Online nasilje – Kako ga preduprijediti?
Građanska hrabrost u digitalnom svijetu – Kako se angažovati, ostvariti prava, preuzeti odgovornost za širenje informacija?
Ovo su sadržaji i aspekti Medijske akademije za učenice, koju je u nekoliko zemalja svijeta organizovalo Društvo za međunarodnu saradnju (GIZ), Ministarstva vanjskih poslova Njemačke i Centrale za njemačko školsko u inostranstvu, a u saradnji sa nacionalnim Ministarstvima obrazovanja. Učenice III razreda: Magdalena Radić, Edna Čorbadžić, Maša Ostojić, Lamija Tokić, Nataša Todorović, Lamija Saliha Čačković, Danijela Antunović i Irena Bečanović, koje nastavu njemačkog jezika izučavaju po naprednom programu (DSD) u pratnji profesorke njemačkog jezika Tanja Pavlović učestvovale su zajedno sa još 18 vršnjakinja iz Prve gimnazije i Treće gimnazije u Sarajevo u ovom zanimljivom programu. Svoje medijske kompetencije razvijale su kroz niz aktivnosti zasnovanih na principima medijske pedagogije uz podršku iskusnih referentkinja Silvije, Dine i Feride, i to na njemačkom, a dijelom i na engleskom jeziku. Učesnice Akademije će u svojstvu multiplikatorki u narednom periodu i ostalim učenicama i učenicima brčanske gimnazije kroz niz interaktivnih radionica prenijeti sve ono što su imale priliku saznati, spoznati i iskusiti tokom trodnevnog aktivnog učešća na Akademiji.

Ovo je još jedna značajna edukacija koja je učenicama omogućena zahvaljujući saradnji sa partnerima naše škole, a nadamo se i novom partnerstvu i zajedničkim projektima sa Prvom i Trećom gimnazijom u Sarajevu.

Ostali članci